News Details
Dimarts, 13 abril 2021
Projecte educatiu conjunt entre l’Institut Abat Oliba i el Museu Etnogràfic de Ripoll. Com fem que un objecte esdevingui patrimoni? Una nova mirada.

A partir del fons Budellers (antiga casa pairal situada on actualment hi ha la seu del Museu Etnogràfic de Ripoll), es planteja un projecte transversal amb l’alumnat de l’Aula Oberta de 3er d’ESO, a partir del patrimoni i del seu tractament documental i de conservació. El projecte es fa conjuntament amb l’Institut Abat Oliba que aporta la mirada pedagògica i didàctica al desenvolupament del programa.

L’alumnat treballarà fora de l’aula per tal de posar en valor el patrimoni que ells mateixos hauran seleccionat d’un total de més de 500 objectes. Es valora molt positivament que sigui l’alumnat qui esculli els objectes que voldran convertir en peces de museu, ja que els seus interessos i curiositat ens aporten una mirada nova sobre el patrimoni i perquè l’hem de conservar.

A partir de la seva selecció i un cop traslladades les peces al Museu, començaran els treballs de conservació i restauració dels objectes. Guiats en tot moment per la restauradora del Museu, els alumnes aniran aplicant diferents processos i tècniques de conservació i consolidació dels objectes.

L’Institut Abat Oliba i el Museu Etnogràfic de Ripoll, prenen amb aquesta aliança un compromís educatiu per a desenvolupar un projecte educatiu innovador i de qualitat, en el que es valoren les accions coordinades entre ambdues institucions.

Beneficis del projecte per al Museu Etnogràfic de Ripoll.

  •  Realitzar experiències que ajudin a la institució a reforçar el seu compromís social.
  • Comptar amb el suport i l’assessorament dels docents del l’Iinstitut Abat Oliba alhora de plantejar una experiència educativa innovadora.
  • Implicar diversos departaments del Museu en un projecte comú.
  • Establir una relació a curt-mig termini amb el món educatiu.

Calendari.

A partir del 12 de novembre del 2020 i fins al 31 de maig del 2021

A partir del qual els alumnes de l’Aula Oberta desenvolupen la formació i la pràctica de conservació i restauració del patrimoni i col·laborant amb la nostra restauradora en la fase posterior a la documentació del fons i en les tècniques  de restauració i consolidació dels objectes.

De l’1 al 12 de juny de 2021

Preparació del material treballat, peces, documentació, imatges… per a ser exposades a la sala d’exposicions temporals del museu. L’objectiu és posar en valor el treball dels alumnes i el resultat del projecte i del binomi IES Abat Oliba i Museu Etnogràfic de Ripoll.

  • Escollit el títol de la mostra
  • Escollir les imatges que formaran part de la museografia. 
  • Preparar el material promocional i les estratègies de comunicació i  difusió del projecte i de l’exposició.

Del 13 al 30 de setembre 2021

Muntatge de l’exposició, produïda pels propis alumnes a partir del resultat del seu treball. Presentació virtual a la resta d’alumnat.

Exposició: del 8 d’octubre al 14 de novembre

(les dates poden canviar en funció de la situació del moment)